Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
-
mickey
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 5 sty 2008, o 17:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sz-n
Post
autor: mickey »
dla jakiego wielokata wypuklego stosunek sumy katow wewnetrznych do sumy wszystkich katow zewnetrznych jest rowny \(\displaystyle{ \frac{15}{4}}\) ?
czy istnieje dziewieciokat wypukly, ktory ma cztery katy proste? uzasdnij
Ostatnio zmieniony 5 sty 2008, o 17:22 przez
mickey, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wasilewski
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Post
autor: Wasilewski »
Suma wszystkich kątów zewnętrznych jest równa 720 stopni, więc liczymy:
\(\displaystyle{ 180^o\cdot (n-2) = \frac{15}{4} 720^o \\
n-2 = 15 \\
n=17}\)
Zatem istnieje.
-
mickey
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 5 sty 2008, o 17:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sz-n
Post
autor: mickey »
czyli dla 17-kata?
bo w temacie sa dwa zadania osobne
-
Wasilewski
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Post
autor: Wasilewski »
Tak, mówiłem tylko o pierwszym zadaniu.
-
mickey
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 5 sty 2008, o 17:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sz-n
Post
autor: mickey »
ooo kurcze! no jasne, zapomnialam, ze wzor na sume miar katow dowolnego n-kata to (n-2) * 180
dzieki serdeczne!