Zadanie 13.
Obszar A na mapie w skali 1:100 000 ma pole\(\displaystyle{ 4 cm ^{2}}\). Ten sam obszar na mapie w skali 1:80 000 ma pole równe?
Obszar ma powierzchnię- skala.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Obszar ma powierzchnię- skala.
Skala zmienia odpowiednio stosunki odcinków, natomiast pole zmienia się stosunkowo do jej kwadratu. Czyli normalne pole wynosi \(\displaystyle{ P_{0}=4cm^{2}*(100000)^{2}=4km^{2}}\)
W naszej danej skali będzie to \(\displaystyle{ P_{1}=P_{0}*\frac{1}{80000^{2}}=6,25cm^{2}}\)
W naszej danej skali będzie to \(\displaystyle{ P_{1}=P_{0}*\frac{1}{80000^{2}}=6,25cm^{2}}\)