Okrąg opisany na trapezie równoramiennym

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Martynka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 sty 2008, o 03:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia

Okrąg opisany na trapezie równoramiennym

Post autor: Martynka1987 »

Sprawdz ze punkty A,B,C,D takie, ze A = (-1, 4), B = (5, -2), C = (7, 3) i D= (4, 6), sa wierzcholkami trapezu rownoramiennego ABCD.
a) wyznacz wspolrzedne srodka i promien okregu opisanego na tym trapezie
b) oblicz dlugosc tego okregu
c) oblicz pole kola ograniczonego tym okregiem
d) oblicz obwod trapezu
e) oblicz pole trapezu


Jak mi ktos to zrobi to bede wdzieczna, nie chodzi juz o rysunki, ale nawet o same wyliczenia. Ja wyliczylam jakims cudem same boki trapezu, chociaz nie wiem czy dobrze, ale nie umiem juz z tym okregiem, nie umiem wyznaczyc jego srodka i promienia itd.

Ps. Potrzebuje to na sobote rano, czyli juz dzisiaj to potrzebuje
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Okrąg opisany na trapezie równoramiennym

Post autor: Lady Tilly »

Obwód łatwo obliczysz wyznaczając długości boków.
Martynka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 sty 2008, o 03:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia

Okrąg opisany na trapezie równoramiennym

Post autor: Martynka1987 »

Ta odpowiedz mi nic nie dała
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Okrąg opisany na trapezie równoramiennym

Post autor: Szemek »

długość odcinka AB, gdzie \(\displaystyle{ A(x_a,y_a)}\) oraz \(\displaystyle{ B(x_b,y_b)}\)
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x_b-x_a)^2+(y_b-y_a)^2}}\)
odcinki |BC|, |CD| oraz |DA| analogicznie
Martynka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 sty 2008, o 03:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia

Okrąg opisany na trapezie równoramiennym

Post autor: Martynka1987 »

Tak dlugosci odcinkow wyliczyłam. Mam problem z wyliczeniem srodka i promienia okregu opisanego.

Ps. Ale jak ktos ma ochote do dlugosci tych odcinkow tez moze wyliczyc bo mi to jakos dziwnie wyszło
ODPOWIEDZ