1. Dany jest romb. Krótsza przekątna o długości 6 pierwiastków z 3 dzieli go na dwa trójkąty równoboczne. Oblicz pole tego rombu.
2. Punkt O jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ABC. Kąt BAC ma miarę 50 stopni. Oblicz miary kątów CBO & COB.
3. Kąt środkowy stanowi 20% kąta pełnego. Oblicz miarę kąta wpisanego opartego na tym samym łuku co kąt środkowy.
4. Marynarze mierzą kąty w rumbach. Rumb to miara kąta środkowego opartego na jednej trzydziestej drugiej okręgu. Ile stopni ma jeden rumb ? Ile rumbów ma kąt 30 stopni ?
Zadania z czworokątami.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 19:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Żory
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 6 razy
Zadania z czworokątami.
Kąt pełny to \(\displaystyle{ 360}\) stopni.
Kąt środkowy to (w tym przypadku) \(\displaystyle{ 20 }\) % kąta pełnego, czyli \(\displaystyle{ 20 z 360 = \frac{20}{100} 360 = 72}\). Wychodzi nam, że wynosi on \(\displaystyle{ 72}\) stopnie.
Kąt wpisany oparty na tym samym łuku co kąt środkowy ma miarę \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) kąta środkowego, czyli w tym przypadku jest to : \(\displaystyle{ \frac{1}{2} 72 = 36}\).
Ten kąt wpisany ma \(\displaystyle{ 36}\) stopni .
Zadanie już pojawiło się na forum i również ja na nie odpowiadałam.
Kąt środkowy to (w tym przypadku) \(\displaystyle{ 20 }\) % kąta pełnego, czyli \(\displaystyle{ 20 z 360 = \frac{20}{100} 360 = 72}\). Wychodzi nam, że wynosi on \(\displaystyle{ 72}\) stopnie.
Kąt wpisany oparty na tym samym łuku co kąt środkowy ma miarę \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) kąta środkowego, czyli w tym przypadku jest to : \(\displaystyle{ \frac{1}{2} 72 = 36}\).
Ten kąt wpisany ma \(\displaystyle{ 36}\) stopni .
Zadanie już pojawiło się na forum i również ja na nie odpowiadałam.