trapez ponownie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marcepan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 17 gru 2007, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

trapez ponownie

Post autor: marcepan »

W trapezie ABCD ramię AD i podstawa CD mają długość 4, a ramię BC i przekątna AC mają długość 6. Oblicz długość podstawy AB.

Dziękuję z góry;*
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

trapez ponownie

Post autor: Lady Tilly »

AU
AU
9d57cd06d4f3299amed.jpg (26.76 KiB) Przejrzano 35 razy

z trójkąta ACD obliczasz jego kąty
\(\displaystyle{ \frac{h}{4}=sin(\alpha+\beta}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{h}{6}=sin\alpha}\) gdzie h to wysokość trapezu ---> stąd obliczasz alfa no i delta już prosto i z tw cosinusów AB.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

trapez ponownie

Post autor: florek177 »

Trapez składa się z dwóch trójkątów równoramiennych ( 4, 4, 6 ) i ( 6, 6, a ) gdzie a - szukana podstawa. Z C i D dajemy na podstawę a wysokości - h. Z przyrównania kwadratów tych wysokości mamy:

\(\displaystyle{ 6^{2} - (\frac{a}{2})^{2} = 4^{2} - (\frac{a}{2} - 4)^{2} \,\, \}\) co daje a = 9
ODPOWIEDZ