Zad 1 Oblicz R,r w trojkacie prostokatnym
a) a=b, c=8
b) a=2, b=\(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\)
Zad 2
a) W trapezie równoramiennym ramię jest o 2cm dłuższe od krótszej podstawy, a dłuższa podstawa jest od niej o 4cm dłuższa. Obwód wynosi 28cm. Oblicz długości boków, czy można na nim opisać i wpisać okrąg.
b) W równoległoboku jeden z boków jest o 4cm krótszy od drugiego, a jego obwód wynosi 48cm. Oblicz długość równoległoboku, czy można w niego wpisać i opisać okrąg.
Obliczyc R,r i zadanie text
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Obliczyc R,r i zadanie text
1.
a)
\(\displaystyle{ a\sqrt2=8 \\ a= \frac{8}{\sqrt2}=4\sqrt2 \\ a=b=4\sqrt2 \\ \\ R= \frac{1}{2}c=4 \\ r= \frac{P}{p}= \frac{ \frac{1}{2}ab }{ \frac{2a+c}{2} }=...}\)
b) - analogicznie
[ Dodano: 2 Stycznia 2008, 16:27 ]
2.
a)
a - długość podstawy górnej,
\(\displaystyle{ a+2(a+2)+a+4=28 \\4a=20 \\ a=5 \\ a+2=7 \\ a+4=9}\)
Ponieważ 7+7=9+4, więc w trapez ten można wpisać okrąg.
ponieważ w trapezie równoramiennym sumy przeciwległych kątów są równe po 180 stopni, więc można także na nim opiasć okrąg.
[ Dodano: 2 Stycznia 2008, 16:31 ]
2b)
a - długość krótszego boku,
\(\displaystyle{ 2a+2(a+4)=48 \\ 2a=20 \\ a=10 \\ a+4=14}\)
Ponieważ 14+14\(\displaystyle{ \neq}\)10+10 , więc nie można wpisać okręgu w ten równoległobok.
Ponieważ sumy przeciwległych kątów nie są sobie równe (dwa kąty ostre razem nie mogą być równe dwóm kątom rozwartym razem), więc nie można też opisać na nim okręgu.
a)
\(\displaystyle{ a\sqrt2=8 \\ a= \frac{8}{\sqrt2}=4\sqrt2 \\ a=b=4\sqrt2 \\ \\ R= \frac{1}{2}c=4 \\ r= \frac{P}{p}= \frac{ \frac{1}{2}ab }{ \frac{2a+c}{2} }=...}\)
b) - analogicznie
[ Dodano: 2 Stycznia 2008, 16:27 ]
2.
a)
a - długość podstawy górnej,
\(\displaystyle{ a+2(a+2)+a+4=28 \\4a=20 \\ a=5 \\ a+2=7 \\ a+4=9}\)
Ponieważ 7+7=9+4, więc w trapez ten można wpisać okrąg.
ponieważ w trapezie równoramiennym sumy przeciwległych kątów są równe po 180 stopni, więc można także na nim opiasć okrąg.
[ Dodano: 2 Stycznia 2008, 16:31 ]
2b)
a - długość krótszego boku,
\(\displaystyle{ 2a+2(a+4)=48 \\ 2a=20 \\ a=10 \\ a+4=14}\)
Ponieważ 14+14\(\displaystyle{ \neq}\)10+10 , więc nie można wpisać okręgu w ten równoległobok.
Ponieważ sumy przeciwległych kątów nie są sobie równe (dwa kąty ostre razem nie mogą być równe dwóm kątom rozwartym razem), więc nie można też opisać na nim okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 14 lis 2007, o 19:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdansk
- Podziękował: 6 razy
Obliczyc R,r i zadanie text
moze ktos bardziej wytlumaczyc zad1, zalezy mi na tym co i jak pokolei trzeba robic, bo ja tu kompletnie nic nie rozumiem