Stałośc liczby Pi
Stałośc liczby Pi
Hej, znacie może jakiś prosty dowód na to że liczba średnic w okręgu ( Pi ) jest taka sama dla każdego okręgu ?
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Stałośc liczby Pi
liczba \(\displaystyle{ \Pi}\) jest definiowana na wiele innych sposobow, np za pomoca ciagow nieskonczonych
z tamtych definicji wynika, ze liczba \(\displaystyle{ \Pi}\) jest stałą
z tamtych definicji wynika, ze liczba \(\displaystyle{ \Pi}\) jest stałą
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Stałośc liczby Pi
chociazby:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} = 12 \arctan\frac{1}{49} + 32 \arctan\frac{1}{57} - 5 \arctan\frac{1}{239} + 12 \arctan\frac{1}{110443}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} = 12 \arctan\frac{1}{49} + 32 \arctan\frac{1}{57} - 5 \arctan\frac{1}{239} + 12 \arctan\frac{1}{110443}}\)
Stałośc liczby Pi
Ale mi chodzi o dowód od poczatku do konca tak zebym zrozumial
[ Dodano: 30 Grudnia 2007, 22:26 ]
jakoś ten wzór mnie nie przekonał że liczba średnic w okręgu jest taka sama dla każdego okręgu
[ Dodano: 30 Grudnia 2007, 22:26 ]
jakoś ten wzór mnie nie przekonał że liczba średnic w okręgu jest taka sama dla każdego okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 gru 2007, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ktk
Stałośc liczby Pi
ciekawi mnie jak zostalo to udowodnione ze obojetne jaki promien kola i tak liczba pi
jest zawsze taka sama - dla dowolnego promienia
jest zawsze taka sama - dla dowolnego promienia
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Stałośc liczby Pi
Liczba średnic w okręgu to miałoby być \(\displaystyle{ \pi}\)? Czyli każdy okrąg ma więcej niż 3 średnice, ale mniej niż 4? Co to za herezje ? Każdy okrąg ma continuum średnic.nowy pisze:liczba średnic w okręgu ( Pi )
To o co chciałeś zapytać, to zapewne dowód na to, że w każdym okręgu stosunek długości obwodu do długości średnicy jest stały. A dowód ten jest prosty - każde dwa okręgi są jednokładne, a jednokładność zachowuje stosunek długości. Stosunek ten więc można jakoś oznaczyć i oznaczono go właśnie przez \(\displaystyle{ \pi}\).
Rozszerzając temat: podobnie można dowieść, że stały jest stosunek pola koła do pola kwadratu o boku długości promienia tego koła (bo jednokładność zachowuje też stosunek pól). Schody zaczynają się dopiero na przykład przy wykazaniu, że ten drugi stosunek to kwadrat tego pierwszego - a zrobił to już Archimedes (w III w. p.n.e.). Jego dowód można znaleźć w książce Wykłady z historii matematyki M. Kordosa.
Pozdrawiam.
Qń.
Stałośc liczby Pi
Oczywiście że chodziło o to co napisałeś, tylko nie rozumiem tego rozszerzenia tematu - czy jest to potrzebne w dowodzie ktory mnie interesuje ?,
pytanie nr 2 : dowod ze kazde 2 okregi sa jednokladne i ze jednokladnosc figur zachowuje stosunek dlugosci ...
[ Dodano: 31 Grudnia 2007, 10:05 ]
A to juz chyba moge sam sparawdzic, dzieki
pytanie nr 2 : dowod ze kazde 2 okregi sa jednokladne i ze jednokladnosc figur zachowuje stosunek dlugosci ...
[ Dodano: 31 Grudnia 2007, 10:05 ]
A to juz chyba moge sam sparawdzic, dzieki
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Stałośc liczby Pi
parametrem charakteryzującym okrąg jest tylko jego promień
skoro jednokładność zmienia skalę rysunku, zaś proste przeprowadza w proste a odcinki w odcinki, więc każde dwa okręgi są do siebie podobne przez jednokładność
skoro jednokładność zmienia skalę rysunku, zaś proste przeprowadza w proste a odcinki w odcinki, więc każde dwa okręgi są do siebie podobne przez jednokładność
Stałośc liczby Pi
To dla mnie za malo, brakuje mi dowodow, mysle ze samo przyjecie ze jesli jakas figura ma jeden odcinek kilkaktotnie wiekszy od drugiej to i drugi tez musi byc tyle samo wiekszy bo tak "pasuje" to za malo, potrzeba wg mnie na to wszystko konkretnych dowodow, tak samo jak na to ze jednokladnosc figur zachowuje stosunek dlugosci. To wszystko moze i prawda ale ktos moze powiedziec : a ja w to nie wierze, udowodnij mi ze tak jest