W trapez o polu 168 i ramionach długości 13 i 15 można wpisać okrąg. Przekątne dzielą ten trapez na cztery trójkąty. Oblicz pole każdego z tych trójkątów.
z góry dziękuję za pomoc!
trapez
- LichuKlichu
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 10:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczyrk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 89 razy
trapez
skorzystaj z tego że czworokąt można wpisać w okrąg wtedy i tylko wtedy gdy sumy jego przeciwległych boków są sobie równe (a+c=b+d), z tego wynika że suma podstaw wynosi 28
teraz liczysz wysokość trapezu:
\(\displaystyle{ 168=\frac{28h}{2}}\)
\(\displaystyle{ 336=28h}\)
\(\displaystyle{ h=12}\)
potem rysunek i zauważ że trójkąt "naprzeciwko siebie" są podobne (w skali)
jak coś jeszcze wymyślę to napisze
teraz liczysz wysokość trapezu:
\(\displaystyle{ 168=\frac{28h}{2}}\)
\(\displaystyle{ 336=28h}\)
\(\displaystyle{ h=12}\)
potem rysunek i zauważ że trójkąt "naprzeciwko siebie" są podobne (w skali)
jak coś jeszcze wymyślę to napisze