Okręgi o promieniach r i 2r przecinają się w punktach A i B, będących wierzchołkami
trójkąta równobocznego ABC wpisanego w jeden z okręgów. Obliczyć pole deltoidu
ADBC, którego wierzchołek D leży na drugim okręgu oraz wyznaczyć sinus kąta przy
wierzchołku D.
Pzecinajace sie okregi i Sin kata
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 17:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Pzecinajace sie okregi i Sin kata
\(\displaystyle{ x^{2}=2r^{2}-2r^{2}cos120^{o}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=3r^{2}}\)
\(\displaystyle{ 3r^{2}=4r^{2}+4r^{2}-8r^{2}cos O}\)
\(\displaystyle{ cos O=0,625}\) to kąt przy środku większego okręgu. Ale punkt D leży na większym okręgu i jest dwa razy mniejszy od tego w środku.
sinus z jedynki trygonometrycznej
\(\displaystyle{ x^{2}=3r^{2}}\)
\(\displaystyle{ 3r^{2}=4r^{2}+4r^{2}-8r^{2}cos O}\)
\(\displaystyle{ cos O=0,625}\) to kąt przy środku większego okręgu. Ale punkt D leży na większym okręgu i jest dwa razy mniejszy od tego w środku.
sinus z jedynki trygonometrycznej