Ramka z drutu, pole

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Balanceman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 14 paź 2007, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

Ramka z drutu, pole

Post autor: Balanceman »

Ramka z drutu o długości l ma kształt kwadratu zakończonego
trójkątem równoramiennym, jak na rysunku. Bok kwadratu wynosi
a, natomiast ramię trójkąta równe jest b. Wyznaczyć a i b tak, by
pola kwadratu i trójkąta były jednakowe.

Franio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 13 lis 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 11 razy

Ramka z drutu, pole

Post autor: Franio »

Chyba o to chodzi...
Pole kwadratu musi się równać polu trójkąta. Zatem pole kwadratu to \(\displaystyle{ P=a^{2}}\) zaś pole trójkąta możemy policzyć ze wzoru Herona, więc \(\displaystyle{ P= \sqrt{(b+ \frac{1}{2}a)( \frac{1}{2}a)( \frac{1}{2}a)(b- \frac{1}{2}a) }}\). Dalej chyba dasz sobie radę
Kamix___33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 27 gru 2007, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z domu
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Ramka z drutu, pole

Post autor: Kamix___33 »

Pole kwadratu to \(\displaystyle{ P=a^{2}}\) zaś pole trójkąta to \(\displaystyle{ P= \frac{ah}{2}}\) , h - wysokość opuszczona na bok a
Z tego wynika, że \(\displaystyle{ a^{2}= \frac{ah}{2}}\)
\(\displaystyle{ h=2a}\), Wysokość w trójkącie równoramiennym opuszczona z wierzchołka pomiędzy ramionami dzieli podstawę na połowy.
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2}a)^{2}+h^{2}=a^{2}}\)
Dalej sobie poradzisz

[ Dodano: 29 Grudnia 2007, 11:03 ]
sorki zamiast \(\displaystyle{ a^{2}}\) to \(\displaystyle{ b^{2}}\) przepraszam...
ODPOWIEDZ