cięcie pięciokąta
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
cięcie pięciokąta
Każda przekątna pewnego pięciokąta wypukłego odcina od niego trójkąt o polu 1. Obliczyć pole tego pięciokąta.
oto jest pytanie - kto podejmie wyzwanie?
oto jest pytanie - kto podejmie wyzwanie?
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007, o 19:14 przez dabros, łącznie zmieniany 1 raz.
- blondinetka
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
cięcie pięciokąta
... 524a2.html -rysunek pomocniczy
czyli tam jest 10 trókątów +to pole tego pięciokata
to zadanie robi się ciekawe
czyli tam jest 10 trókątów +to pole tego pięciokata
to zadanie robi się ciekawe
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007, o 10:25 przez blondinetka, łącznie zmieniany 3 razy.
- LichuKlichu
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 10:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczyrk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 89 razy
cięcie pięciokąta
problem w tym że ten pięciokąt w środku nie jest trójkątem no chyba że to udowodnisz heh
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
cięcie pięciokąta
Łatwo (no, powiedzmy) zauważyć, że przekątne takiego pięciokąta przecinają się w stosunku \(\displaystyle{ (S-3):1}\) - przy czym mam tu na myśli stosunek dłuższego długości dłuższego kawałka przekątnej do długości całej przekątnej. Jeśli więc jest to pięciokąt foremny, o którym wiemy, że przekątne przecinają się w stosunku złotego podziału ( tzn.\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{5} -1}{2} : 1}\)), to łatwo stąd dostaniemy, że \(\displaystyle{ S = \frac{\sqrt{5} +5}{2}}\).
Pozostaje wykazać, że istotnie musi być pięciokąt foremny - nie widzę jednak niestety prostego argumentu za tym, że jeśli wszystkie przekątne pięciokąta przecinają się w tym samym stosunku, to musi to być pięciokąt foremny. Wygląda na oczywiste, ale jak to ściśle udowodnić?
Pozdrawiam.
Qń.
Pozostaje wykazać, że istotnie musi być pięciokąt foremny - nie widzę jednak niestety prostego argumentu za tym, że jeśli wszystkie przekątne pięciokąta przecinają się w tym samym stosunku, to musi to być pięciokąt foremny. Wygląda na oczywiste, ale jak to ściśle udowodnić?
Pozdrawiam.
Qń.
Ostatnio zmieniony 1 sty 2008, o 12:44 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
cięcie pięciokąta
ale w zadaniu chodzi tylko o pole pieciokata - niewazny jest jego rodzaj
czy moglbys dokladniej rozpisac jak wyznaczyc stosunek przecinania sie przekatnych i obliczenie pola bo niestety nie nadazam
czy moglbys dokladniej rozpisac jak wyznaczyc stosunek przecinania sie przekatnych i obliczenie pola bo niestety nie nadazam
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
cięcie pięciokąta
Ale w proponowanym rozwiązaniu korzystałem z tego, że jest to pięciokąt foremny.dabros pisze:ale w zadaniu chodzi tylko o pole pieciokata - niewazny jest jego rodzaj
Tego się obawiałem .czy moglbys dokladniej rozpisac jak wyznaczyc stosunek przecinania sie przekatnych i obliczenie pola
Oznaczmy wierzchołki pięciokąta przez \(\displaystyle{ A,B,C,D,E,F}\), a punkty przecięcia przekątnych przez \(\displaystyle{ K,L,N,M,O}\) (przy czym \(\displaystyle{ K}\) leży "naprzeciwko" \(\displaystyle{ A}\) etc.). Proponuję kolejno sprawdzić, że:
1) \(\displaystyle{ AB CE}\) ( i odpowiednio tak samo dla pozostałych boków i przekątnych)
2) \(\displaystyle{ S_{ALC}=S_{ABC}=1}\)
3) \(\displaystyle{ S_{ALE}=S - S_{ABC} - S_{ALC} - S_{CDE} = S -3}\)
4) \(\displaystyle{ S_{ALE} : S_{ADE} = ft| AL \right| : ft| AD \right|}\)
5) jeśli nasz pięciokąt jest foremny, to \(\displaystyle{ (S-3) = \frac{\sqrt{5}-1}{2}}\)
Mam nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłem w oznaczeniach.
Pozdrawiam.
Qń.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007, o 20:29 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
cięcie pięciokąta
a jak w takim razie policzyc pole?
a czy w zadaniu nie mozna zalozyc ze jest to pieciokat foremny i pokazac, ze w nim rzeczywiscie przekatne ucinaja wymagane trojkaty?
a czy w zadaniu nie mozna zalozyc ze jest to pieciokat foremny i pokazac, ze w nim rzeczywiscie przekatne ucinaja wymagane trojkaty?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
cięcie pięciokąta
Z równości w 5) - dość prosto .dabros pisze:a jak w takim razie policzyc pole?
Nie można, bo być może istnieje inny pięciokąt o żądanej własności, ale o różnym polu. Żeby rozwiązanie było pełne trzeba więc wykazać, że inny nie istnieje.a czy w zadaniu nie mozna zalozyc ze jest to pieciokat foremny i pokazac, ze w nim rzeczywiscie przekatne ucinaja wymagane trojkaty?
Pozdrawiam.
Qń.
[ Dodano: 1 Stycznia 2008, 14:52 ]
Ok, umiem pokazać, że przekątne naszego pięciokąta muszą się przecinać w stosunku złotego podziału - to wystarcza (choć myślę, że z tego też wynika, że musi to być pięciokąt foremny).
Z tw. Talesa mamy:
\(\displaystyle{ \frac{ ft|AM \right| }{ ft| AD \right| } =
\frac{ ft| AN \right| }{ ft| AC \right| } =
\frac{ ft| EL \right| }{ ft| EC \right| } =
\frac{ ft| EM \right| }{ ft| EB \right| } =
\frac{ ft| DK \right| }{ ft| DB \right| } =
\frac{ ft| DL \right| }{ ft| AD \right| }}\)
a stąd \(\displaystyle{ \left| AM \right| =\left| DL \right|}\)
Z powyższej równości i tw. Talesa dostajemy też:
\(\displaystyle{ \frac{ ft|LK \right| }{ ft| AB \right| } =
\frac{ ft| DL \right| }{ ft| AD \right| } =
\frac{ ft|AM \right| }{ ft| AD \right| } =
\frac{ ft|MN \right| }{ ft| DC \right| }}\)
co oznacza, że w pięciokątach \(\displaystyle{ ABCDE}\) i \(\displaystyle{ KLMNO}\) stosunek odpowiednich boków jest równy. W połączeniu z obserwacją, że te pięciokąty mają odpowiednie kąty równe, możemy wywnioskować, że są to figury podobne. To zaś jest nam potrzebne tylko do tego, by stwierdzić, że proste \(\displaystyle{ LK}\) i \(\displaystyle{ OM}\) są równoległe.
Jeśli oznaczymy \(\displaystyle{ \left| AM \right| =\left| DL \right| = x}\) oraz \(\displaystyle{ \left| ML \right| = y}\), to z tw. Talesa dostajemy:
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+y} = \frac{x+y}{2x+y}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+y} (1 + \frac{x}{x+y}) = 1}\)
co oznacza, że \(\displaystyle{ \frac{x}{x+y}}\) jest dodatnim rozwiązaniem równania:
\(\displaystyle{ \alpha ^2 + - 1 = 0}\)
czyli jest równe tyle ile trzeba.
Mamy więc pełne rozwiązanie zadania, choć być może nie jest ono najprostsze z możliwych.
Pozdrawiam.
Qń.
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
cięcie pięciokąta
może mi ktoś wyjaśnić skąd wynika to przekształcenie, bo nie za bardzo to widzę1) AB || CE ( i odpowiednio tak samo dla pozostałych boków i przekątnych)
cięcie pięciokąta
Długo tu nikt nic nie pisał, a ja nadal mam podobne dylematy jak dabros.
Skąd wy wiecie, że AB||CE i jak to zgrabnie wykazać?
Wiem, że to stare zadanie, ale może znajdzie się jeszcze ktoś kto będzie umiał to wyjaśnić.
Skąd wy wiecie, że AB||CE i jak to zgrabnie wykazać?
Wiem, że to stare zadanie, ale może znajdzie się jeszcze ktoś kto będzie umiał to wyjaśnić.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 6 kwie 2006, o 13:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
cięcie pięciokąta
Proszę o wstrzymanie się z odpowiedziami na to zadanie przynajmniej do 15 kwietnia.
Jest to jedno z zadań trzeciego etapu internetowego konkursu matematycznego org. przez MiNI PW
Jest to jedno z zadań trzeciego etapu internetowego konkursu matematycznego org. przez MiNI PW