trójkąt - wyznaczyć sinus

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
poniedziałek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 18 lis 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

trójkąt - wyznaczyć sinus

Post autor: poniedziałek »

Dany jest trójkąt równoboczny ABC. Na boku BC wybrano punkt D taki, że \(\displaystyle{ \frac{|BD|}{|DC|}= \frac{1}{2}}\). Wyznacz sinus kąta CAD.
Awatar użytkownika
blondinetka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 12 razy

trójkąt - wyznaczyć sinus

Post autor: blondinetka »

sinα=\(\displaystyle{ \frac{2x}{3x} = \frac{2}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 27 gru 2007, o 17:34 przez blondinetka, łącznie zmieniany 1 raz.
poniedziałek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 18 lis 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

trójkąt - wyznaczyć sinus

Post autor: poniedziałek »

Nie bardzo to do mnie przemawia :/ . Możesz troche opisać?
Awatar użytkownika
blondinetka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 12 razy

trójkąt - wyznaczyć sinus

Post autor: blondinetka »

dołączyłam rysunek ale nie chce się wyświetlic
musisz narysowac sobie trójkąt równoramienny następnie punkt D, ktory jest ułożony tak że 2|BD|=|DC| czyli BD bedzie równy połowie DC i sinus tego kąta będzie równy
\(\displaystyle{ \frac{2x}{3x} =\frac{2}{3}}\)

... a694c.html tutaj jest obrazek
poniedziałek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 18 lis 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

trójkąt - wyznaczyć sinus

Post autor: poniedziałek »

Wszystko byłoby cacy, tylko że tam nie ma kąta prostego i nie można w ten sposób zastosować defninicji sinusa.
ps. rysunek sie pokazał
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

trójkąt - wyznaczyć sinus

Post autor: florek177 »

x - AD
z tw sinusów mamy:

\(\displaystyle{ \frac{\frac{2}{3}a}{sin(\alpha)} = \frac{x}{sin(\frac{\pi}{3})} \,\}\) --> \(\displaystyle{ sin(\alpha) = \frac{a \sqrt{3}}{3x}}\)

z tw cosinusów:

\(\displaystyle{ x^{2} = (\frac{1}{3}a)^{2} + a^{2} - 2 \cdot \frac{1}{3}a \cdot a \cdot cos(\frac{\pi}{3}) \,\}\) --> wyznaczasz x i wstawiasz wyżej ( a - upraszcza się )

\(\displaystyle{ sin(\alpha) = \sqrt \frac{3}{7}}\)
poniedziałek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 18 lis 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

trójkąt - wyznaczyć sinus

Post autor: poniedziałek »

szprytne to było dziękuję, punkcior dla ciebie.
ODPOWIEDZ