udowodnij twierdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 18 lis 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
udowodnij twierdzenie
Udowodnij twierdzenie: Jeżeli a i b są długościami dowolnych boków trójkąta, to prawdziwa jest nierówność \(\displaystyle{ P qslant \frac{ a^{2} + b^{2} }{4}}\)
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
udowodnij twierdzenie
Korzystamy ze wzoru \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ab \sin }\) oraz z nierówności pomiędzy średnią arytmetyczną a geometryczną:
\(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{4}=\frac{1}{2} \frac{a^2+b^2}{2} q \frac{1}{2} \sqrt{a^2b^2}=\frac{1}{2}ab q \frac{1}{2} ab \sin = P}\).
\(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{4}=\frac{1}{2} \frac{a^2+b^2}{2} q \frac{1}{2} \sqrt{a^2b^2}=\frac{1}{2}ab q \frac{1}{2} ab \sin = P}\).
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
udowodnij twierdzenie
\(\displaystyle{ P=\frac{ab\sin }{2} q \frac{ab}{2} q \frac{a^2+b^2}{4}}\)
Do udowodnienia zostaje ta ostatnia nierówność
\(\displaystyle{ \frac{ab}{2} q \frac{a^2+b^2}{4} \quad | \quad 4\\
a^2-2ab+b^2 q 0\\
(a-b)^2 q 0}\)
zatem
\(\displaystyle{ P q \frac{a^2+b^2}{4}}\)
Do udowodnienia zostaje ta ostatnia nierówność
\(\displaystyle{ \frac{ab}{2} q \frac{a^2+b^2}{4} \quad | \quad 4\\
a^2-2ab+b^2 q 0\\
(a-b)^2 q 0}\)
zatem
\(\displaystyle{ P q \frac{a^2+b^2}{4}}\)