Wysokość trapezu równoramiennego ma długość 2,4 dm,a jego przekątne są prostopadłe. Oblicz pole tego trapezu.
Żeby trapez był równoramienny i jego przekątne były prostopadłe to jego przekątne muszą przecinać się w połowie. Czyli mamy romb o wysokości 2,4 dm. I jak z tego wyliczyć bok tego rombu a?
Jeśli moglibyście pomóc z góry dzięki
Oblicz pole trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Oblicz pole trapezu.
Narysuj wysokość trapezu tak, by przechodziła przez punkt przecięcia przekątnych. Widać wówczas, że:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}a+ \frac{1}{2}b=2,4 a+b=4,8}\)
co pozwala już policzyć pole tego trapezu (a, b - podstawy trapezu).
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}a+ \frac{1}{2}b=2,4 a+b=4,8}\)
co pozwala już policzyć pole tego trapezu (a, b - podstawy trapezu).
- claher
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 17 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubień
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 3 razy
Oblicz pole trapezu.
Ale to będzie romb? Czyli bok \(\displaystyle{ a}\) będzie równy \(\displaystyle{ 2,4dm}\) tak samo \(\displaystyle{ b}\) będzie równy \(\displaystyle{ 2,4dm}\)?
Jeśli dobrze myślę to pole będzie równe \(\displaystyle{ 5,76 dm ^{2}}\)
Jeśli dobrze myślę to pole będzie równe \(\displaystyle{ 5,76 dm ^{2}}\)
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Oblicz pole trapezu.
W trapezie tym przekątne nie musza przecinać się w połowie. Dlatego nie zawsze będzie to romb.Żeby trapez był równoramienny i jego przekątne były prostopadłe to jego przekątne muszą przecinać się w połowie.
A pole policzyłeś dobrze
-
- Użytkownik
- Posty: 260
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nidzica
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 59 razy
Oblicz pole trapezu.
Ja zrobiłem z tego kwadrat o boku 2,4dm.
Odległośc |EB| można policzyć z tangensa (bo znamy bok i kąt;2,4/x=1 x=2,4). Zauważ, żr trójkąty AED i FBC są przystające, więć możemy 'przesunąć' jeden z nich, w wyniku czego otrzymamy kwadrat o polu 5,76
Odległośc |EB| można policzyć z tangensa (bo znamy bok i kąt;2,4/x=1 x=2,4). Zauważ, żr trójkąty AED i FBC są przystające, więć możemy 'przesunąć' jeden z nich, w wyniku czego otrzymamy kwadrat o polu 5,76