trapez + tales

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
soundluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 11 gru 2007, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BP
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

trapez + tales

Post autor: soundluk »

wiedzac, ze alfa=30 stopni, \(\displaystyle{ |OD|=6 \sqrt{3}}\), |AB|=5 oraz AD||BC oblicz pole i obwod trapezu ABCD przedstawionego na rysuknu


sprawa sie rozwiazala, nauczycielka opuscila jeden dany odcinek i dlatego nie szlo tego rozwiazac, juz jest problem wyjasniony
Ostatnio zmieniony 20 gru 2007, o 16:01 przez soundluk, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

trapez + tales

Post autor: Grzegorz t »

nie wiem, czy nie ma pomyłki w tym zadaniu. za mało danych, coś jest nie tak
PiczuFCB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 20 kwie 2009, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

trapez + tales

Post autor: PiczuFCB »

Wszystko jest ok.

Musisz skorzystac z talesa

poczatkowo

|OD|/ |OA|= |DC|/ |AB|
ODPOWIEDZ