Suma pól dwóch figur podobnych wynosi \(\displaystyle{ 200 cm^{2}}\). Oblicz pole każdej z tych figur, jeżeli skala podobieństwa jest równa 0,5.
z góry dziękuję za pomoc =]
skala podobieństwa
- LichuKlichu
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 10:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczyrk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 89 razy
skala podobieństwa
\(\displaystyle{ x+1\frac{1}{2}x=200}\)
\(\displaystyle{ x=80}\)
\(\displaystyle{ 1\frac{1}{2}x=120}\)
Odp.: Te figury mają pola: \(\displaystyle{ 80cm^{2}}\) oraz \(\displaystyle{ 120cm^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=80}\)
\(\displaystyle{ 1\frac{1}{2}x=120}\)
Odp.: Te figury mają pola: \(\displaystyle{ 80cm^{2}}\) oraz \(\displaystyle{ 120cm^{2}}\)
- blondinetka
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
skala podobieństwa
stosunek pól figur podobnych oblicza się ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{P_1}{P_2}=k^{2}}\)
także w tym zadaniu mati1989 ma rację
\(\displaystyle{ \frac{P_1}{P_2}=k^{2}}\)
także w tym zadaniu mati1989 ma rację