Mam problem z takim przykładem:
Czy \(\displaystyle{ \sphericalangle }\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle \beta}\) mogą być kątami przyległymi, jeśli:
\(\displaystyle{ \frac{\alpha - \beta}{2} + \beta = 90^{0}}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha = \beta + 30^{0}}\)
Proszę o pomoc.
Kąty przyległe
- LichuKlichu
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 10:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczyrk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 89 razy
Kąty przyległe
TAK mogą byc, zrób z tych dwóch równań układ równań i wychodzi że:
\(\displaystyle{ \alpha=105^{o}}\)
\(\displaystyle{ \beta=75^{o}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=105^{o}}\)
\(\displaystyle{ \beta=75^{o}}\)