Trapez prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 paź 2006, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 3 razy
Trapez prostokątny
Dłuższa z podstaw trapezu prostokątnego ma długośc 6 cm. Promień okregu wpisanego jest równny 1 cm. Oblicz długość drugiej podstawy trapezu.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Trapez prostokątny
jedno z ramion trapezu - to przy którym jest kąt prosty - ma długość 2r czyli 2. Drugie ramię to c podstawa krótsza zaś a
więc
\(\displaystyle{ 2+c=a+6}\)
\(\displaystyle{ (6-a)^{2}+2^{2}=c^{2}}\)
rozwiązujesz układ równań.
więc
\(\displaystyle{ 2+c=a+6}\)
\(\displaystyle{ (6-a)^{2}+2^{2}=c^{2}}\)
rozwiązujesz układ równań.