Pola wielokątów.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
delight55
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 15 gru 2007, o 17:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 7 razy

Pola wielokątów.

Post autor: delight55 »

Ile metrów kwadratowych wykładziny trzeba kupić na wyłożenie podłogi w prostokątnym holu, w którym jest troje drzwi o szerokości 0,8m każde, długość holu jest 3 razy większa od szerokości, a łączna długość listwy podłogowej jest równa 21,6m ?

proszę o pomoc, radzicie sobie z matematyką, więc myślę, że dla Was to nie będzie większym problemem. Z góry uprzedzam, że moją 3 z matematyki będę tutaj dość częstym gościem.





[dem]TEMAT!!!!!Zapoznaj się z zasadami.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2007, o 18:09 przez delight55, łącznie zmieniany 1 raz.
Landru
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 10 gru 2007, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Pola wielokątów.

Post autor: Landru »

a-długość
b-szerokość
2a+2b=21,6m+3(0,8m)
a=3b
b=a/3

2(3b)+2b=21,6m+3(0,8m)
b=(21,6m+3(0,8m))/8

a+(2/3)a=21,6m+3(0,8m)
a=(21,6m+3(0,8m))/(1+(2/3))

resztę sobie oblicz
ODPOWIEDZ