elo pomoze ktooos ???
na okregu opisano trapez rownoramienny. kat rozwarty trapezu ma miare 150 stopni a odcinek laczacy srodki ramion ma 12 cm dlugosci . oblicz dlugosc promienia okregu
Trapez równoramienny wpisany w okręg...
Trapez równoramienny wpisany w okręg...
Ostatnio zmieniony 13 gru 2007, o 19:58 przez Grzes333, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Trapez równoramienny wpisany w okręg...
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=12}\)
\(\displaystyle{ 2c=a+b}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{c}=sin30^{o}}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}h}\)
\(\displaystyle{ 2c=a+b}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{c}=sin30^{o}}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}h}\)
Trapez równoramienny wpisany w okręg...
to jest rozwiązanie??? ja jestem kompletnie tępy z matmy ;/;/;/
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Trapez równoramienny wpisany w okręg...
c=12
\(\displaystyle{ h=6}\) wówczas \(\displaystyle{ r=3}\) i wsio
\(\displaystyle{ h=6}\) wówczas \(\displaystyle{ r=3}\) i wsio