Równoległobok

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Revius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 65 razy

Równoległobok

Post autor: Revius »

Na bokach AB i BC równoległoboku ABCD zbudowano na zewnątrz kwadraty AQPB i BSRC. Wykaż, że odcinki DQ i DR mają równą długość i są prostopadłe (pamiętaj, że wierzchołki wielokąta podaje się w kolejności przeciwnej do kierunku ruchu wskazówek zegara)

Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania...
Awatar użytkownika
Aramil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 8 wrz 2005, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowhere
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 12 razy

Równoległobok

Post autor: Aramil »

to ze sa rowne mozemy uzasadnic z przystawania trojkatow ( AQD i DRC cecha bkb) nastepnie oznaczmy kat QDR jako p. wiemy ze kat AQD = kat RDC = x , kat ADQ = kat CRD = y. oznaczmy kat BAD jako alpha wtedy kat QAD =kat RCD = 90 + alpha.
kat ADC = 180 - alpha, ale kat ADC = kat QDR + kat ADQ + kat RDC. wiemy tez ze x+y = 90-alpha
co dowodzi ze p = 90 co konczy dowod mam nadzieje ze sie doczytasz i zrozumiesz o co chodzi
ODPOWIEDZ