Witam
Czy jest jakiś ogólny wzór na obliczenie pola dowolnego wielokąta?, jedyne co znalazłem to podział wielokąta na trójkąty:/
Wielokąty - jak obliczać pole?
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Wielokąty - jak obliczać pole?
napewno jest wzór na pole dowolnego wielokąta foremnego \(\displaystyle{ P_n=a^2\frac{\pi}{n}\cdot \frac{\pi}{n}=\frac{n\cdot r\cdot a}{2}}\) o ile dobrze pamietam , ale nie wiem czy istnieje jakiś ogólny wzór dla innych wielokątów