na statku zaczeli krzyczeć ze wmieście jest zbyt ciemno. zdenerwowany bosman zapiął pas i krzyknął:
-przez te cztery bulaje wpada tyle samo światła co przez dwa okna o wymiarach 0,5mx0,75m
Kazdy z 3 marynarzy bulaj ma średnice 50cm czyli bosman bujał czy nie??
te zadanie jest beznadziejne wiem o tym P
obliczanie pola koła
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
obliczanie pola koła
rzeczywiście takie nieposkładane to zadanie moim zdaniem bujał bo bosmani mają talent do bujania
ale wychodzi mi że te okna miały pole \(\displaystyle{ 7500cm ^{2}}\) a te bulaje czy coś w tym stylu \(\displaystyle{ 7850cm ^{2}}\) pozdro dla tego bosmana
ale wychodzi mi że te okna miały pole \(\displaystyle{ 7500cm ^{2}}\) a te bulaje czy coś w tym stylu \(\displaystyle{ 7850cm ^{2}}\) pozdro dla tego bosmana
Ostatnio zmieniony 12 gru 2007, o 19:14 przez blost, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
obliczanie pola koła
Pole tego prostokąta
zmień sobie na cm
\(\displaystyle{ P _{cal}=2 \cdot a \cdot b}\)
Pole tego kółka
\(\displaystyle{ P _{cal2}= 4\cdot \pi r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P _{cal2}= 4 \cdot 3,14 \cdot (25cm)^{2}}\)
\(\displaystyle{ P _{ca2l}=7850cm ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 7850cm ^{2} > 7500cm ^{2}}\)
więc mówił prawdę...
zmień sobie na cm
\(\displaystyle{ P _{cal}=2 \cdot a \cdot b}\)
Pole tego kółka
\(\displaystyle{ P _{cal2}= 4\cdot \pi r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P _{cal2}= 4 \cdot 3,14 \cdot (25cm)^{2}}\)
\(\displaystyle{ P _{ca2l}=7850cm ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 7850cm ^{2} > 7500cm ^{2}}\)
więc mówił prawdę...