Koło i kwadrat mają równe obwody. Stosunek pola tego koła do pola tego kwadratu jest
Odpowiedzi:
[ ] 4/3
[ ] większy od 1
[ ] mniejszy od 1
[ ] równy 4/pi
kolo i kwadrat
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
kolo i kwadrat
obw kwadratu to 4a koła zaś \(\displaystyle{ 2{\pi}r}\) czyli
\(\displaystyle{ 4a=2{\pi}r}\) więc \(\displaystyle{ a=\frac{1}{2}{\pi}r}\) pole kwadratu \(\displaystyle{ P_{1}=a^{2}=\frac{1}{4}({/pi}r)^{2}}\)
pole koła to \(\displaystyle{ P_{2}={\pi}r^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{2}}{P_{1}}=\frac{{\pi}r^{2}}{\frac{1}{4}({\pi}r)^{2}}}\) więc ostatnia ospowiedź
\(\displaystyle{ 4a=2{\pi}r}\) więc \(\displaystyle{ a=\frac{1}{2}{\pi}r}\) pole kwadratu \(\displaystyle{ P_{1}=a^{2}=\frac{1}{4}({/pi}r)^{2}}\)
pole koła to \(\displaystyle{ P_{2}={\pi}r^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{2}}{P_{1}}=\frac{{\pi}r^{2}}{\frac{1}{4}({\pi}r)^{2}}}\) więc ostatnia ospowiedź