witam!
możecie pomóc w rozwiązaniu tego zadania?
napisz równanie prostych względem których symetryczna jest krzywa opisana równaniem \(\displaystyle{ x^2+2xy+y^2+y-x=0}\)
napisz równanie prostych względem których symetryczna jest krzywa opisana równaniem \(\displaystyle{ x^2-2x+5+y^2+4y-1=0}\)
pozdrawiam
mateusz
symetria osiowa
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
symetria osiowa
Drugie to okrąg:
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y+2)^{2}=1}\)
Czyli współrzędne jego środka to (1;-2). Krzywa ta jest symetryczna względem kazdej prostej przechodzącej przez ten punkt.
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y+2)^{2}=1}\)
Czyli współrzędne jego środka to (1;-2). Krzywa ta jest symetryczna względem kazdej prostej przechodzącej przez ten punkt.
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz