Kąt wpisany

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
manio777444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 2 gru 2007, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 12 razy

Kąt wpisany

Post autor: manio777444 »

kąt środkowy stanowi 20% kąta pełnego.Oblicz miarę kąta wpisanego opartego na tym samym łuku co kąt środkowy.
Pomocy!
Martusia ;)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 11 lis 2007, o 19:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Żory
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 6 razy

Kąt wpisany

Post autor: Martusia ;) »

Kąt pełny to \(\displaystyle{ 360}\) stopni.

Kąt środkowy to (w tym przypadku) \(\displaystyle{ 20 }\) % kąta pełnego, czyli \(\displaystyle{ 20 z 360 = \frac{20}{100} 360 = 72}\). Wychodzi nam, że wynosi on \(\displaystyle{ 72}\) stopnie.

Kąt wpisany oparty na tym samym łuku co kąt środkowy ma miarę \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) kąta środkowego, czyli w tym przypadku jest to : \(\displaystyle{ \frac{1}{2} 72 = 36}\).

Ten kąt wpisany ma \(\displaystyle{ 36}\) stopni .
manio777444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 2 gru 2007, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 12 razy

Kąt wpisany

Post autor: manio777444 »

dzięki
Martusia ;)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 11 lis 2007, o 19:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Żory
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 6 razy

Kąt wpisany

Post autor: Martusia ;) »

Nie ma sprawy .

Zapamiętaj sobie na przyszłość to, że ten kąt wpisany jest \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) tego kąta środkowego. Tak jest tylko wtedy, gdy oba są oparte na tym samym łuku .
ODPOWIEDZ