1. W trapezie równoramiennym o podstawach 16cm i 10 cm oraz ramieniu 5 cm poprowadzono przekątne. Oblicz odległość ich punktu przecięcia od dłuższej podstawy.
2. W trojkat prostokatny wpisano okrag. Punkt styczności podzieli krótszą przyprostokątną na odcinki o dlugości 3cm i 3\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) . Oblicz obwod trojkata
trapez równoramienny i trójkąt prostokątny
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 1 gru 2007, o 15:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 3 razy
trapez równoramienny i trójkąt prostokątny
oj dzieki.
a 2?
[ Dodano: 6 Grudnia 2007, 17:56 ]
w drugim wyszlo mi \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}+}\) \(\displaystyle{ 6}\)
moze mi ktos to potwierdzic?
a 2?
[ Dodano: 6 Grudnia 2007, 17:56 ]
w drugim wyszlo mi \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}+}\) \(\displaystyle{ 6}\)
moze mi ktos to potwierdzic?