Wykaz, ze nie istnieje trojkat o wysokosciach 3,4,5

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
iksarp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 wrz 2007, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 12 razy

Wykaz, ze nie istnieje trojkat o wysokosciach 3,4,5

Post autor: iksarp »

j/w
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Wykaz, ze nie istnieje trojkat o wysokosciach 3,4,5

Post autor: klaustrofob »

niech S=pole trójkąta o takich wysokościach. niech a=bok, na który opada 3, b=bok, na który opada 4, c=bok, na który opada 5. z równości 2S=a*3=b*4=c*5 mamy: a=2S/3, b=2S/4, c=2S/5. bok a jest najdłuższy - jego długość powinna jednak być mniejsza od sumy długości pozostałych boków, czyli 2S/3
ODPOWIEDZ