pola figur

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
nairon325
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 gru 2007, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mysłowice

pola figur

Post autor: nairon325 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań:
1. w rombie stosunek przekątnych wynosi 2:3. Pole tego rombu wynosi 16,5. Oblicz długość boku tego rombu.
2. W trapez wpisany jest okrąg. Ramiona trapezu mają długość c. Promień okręgu ma długość r. Oblicz pole.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

pola figur

Post autor: Lady Tilly »

nairon325 pisze:Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań:
1. w rombie stosunek przekątnych wynosi 2:3. Pole tego rombu wynosi 16,5. Oblicz długość boku tego rombu.
niech d1 oznacza krótszą przekatna a d2 dłuższą
wtedy
\(\displaystyle{ d_{1}=\frac{2}{3}d_{2}}\)
Wzór na pole rombu \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}d_{1}d_{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{33}{2}=\frac{1}{2}{\cdot}\frac{2}{3}d_{2}^{2}}\)
zatem \(\displaystyle{ d_{1}=\frac{2}{3}\sqrt{\frac{11}{2}}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=(\frac{1}{2}d_{1})^{2}+(\frac{1}{2}d_{2})^{2}}\)
ODPOWIEDZ