Promień okręgu opisanego na trójkącie ABC ma długość 3. Oblicz dł. boków AB i BC oraz pole trójkąta ABC wiedząc, że sinγ=\(\displaystyle{ \frac{1}{2 \sqrt{2} }}\), sinα=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\).
Wyliczyłem z tw. sinusów, że bok BC=4, a bok \(\displaystyle{ AB= \frac{3 \sqrt{2} }{2}}\)
Tylko jak wyliczyć pole?
Trójkąt i okrąg opisany na nim
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Trójkąt i okrąg opisany na nim
Możesz obliczyć sinus trzeciego kąta
\(\displaystyle{ sin(180^{o}-(\alpha+\beta))==sin(\alpha+\beta)=sin\alphacos\beta+cos\alphasin\beta}\)
biorąc pod uwagę długości dwóch boków i sinus kąta między nimi zawartego możesz już pole obliczyć.
\(\displaystyle{ sin(180^{o}-(\alpha+\beta))==sin(\alpha+\beta)=sin\alphacos\beta+cos\alphasin\beta}\)
biorąc pod uwagę długości dwóch boków i sinus kąta między nimi zawartego możesz już pole obliczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 30 lis 2007, o 22:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Trójkąt i okrąg opisany na nim
hmm, można i tak, ale czy nie da się prościej (zadanie dla liceum dla dorosłych, więc takie trudne to być nie może )
Zrobiłem jeszcze tak, że wyliczylem wysokość padającą na bok b (hb=8/3) i nastepnie chciałem wyznaczyć długości odcinków b1 i b2 składających się na bok b, a podzielonych wysokością hb z twierdzenia Pitagorasa, ale wyszedł mi jeden z odcinków... na minusie. Coś jest nie tak, tylko co?
[ Dodano: 2 Grudnia 2007, 16:58 ]
ok, już sobie poradziłem, miałem bład w obliczeniach, dzięki za pomoc
Zrobiłem jeszcze tak, że wyliczylem wysokość padającą na bok b (hb=8/3) i nastepnie chciałem wyznaczyć długości odcinków b1 i b2 składających się na bok b, a podzielonych wysokością hb z twierdzenia Pitagorasa, ale wyszedł mi jeden z odcinków... na minusie. Coś jest nie tak, tylko co?
[ Dodano: 2 Grudnia 2007, 16:58 ]
ok, już sobie poradziłem, miałem bład w obliczeniach, dzięki za pomoc