Zadanie o okręgach

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
blondii1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 5 lis 2007, o 16:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 5 razy

Zadanie o okręgach

Post autor: blondii1910 »

Środek okręgu o promieniu r leży na okręgu R (r < R) Punkt P leży na obu okręgach. Prosta styczna w punkcie P do mniejszego okręgu przecina większy okrąg w punkcie A. Jaką długość ma cięciwa PA ??
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Zadanie o okręgach

Post autor: wb »

x - szukana długość cięciwy,

\(\displaystyle{ ( \frac{x}{2})^2+( \frac{r}{2})^2=R^2 \\ ... \\ x=\sqrt{4R^2-r^2}}\)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Zadanie o okręgach

Post autor: Lady Tilly »

Czy to ma wyglądać tak jak na rysunku?
AU
AU
994be245a00b31c7med.jpg (31.12 KiB) Przejrzano 51 razy

wtedy chodziłoby o odcinek PA
\(\displaystyle{ PA=\sqrt{4R^{2}-r^{2}}}\)
hehe nie byłam pierwsza - ale dobrze wiedzieć, że chyba tak jest jak sobie wyobrażałam.
W takim razie dodam jeszcze tylko, że korzystamy tutaj z faktu, że kąt wpisany oparty o średnicę jest prosty.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Zadanie o okręgach

Post autor: wb »

Ja połączyłem środek dużego okręgu ze środkiem małego i z punktem P oraz środek dużego z cięciwą AP pod kątem prostym - wyszedł trapez prostokątny o wysokości x/2, ramieniu R i krótszej przekątnej R. Przekątna i ramię wraz zpodstawą r tworzą trójkąt równoramienny o wysokości x/2. Pitagoras daje wynik.
ODPOWIEDZ