trapez równoramienny
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
trapez równoramienny
Układasz dwa równania (tw Pitagorasa)
\(\displaystyle{ h^2=26^2-x^2\\
h^2=26^2-(20-x)^2}\)
Zatem
\(\displaystyle{ 26^2-x^2=26^2-(20-x)^2\\
x=10}\)
Więc wysokość jest równa
\(\displaystyle{ h=\sqrt{26^2-10^2}}\) Obliczasz i podstawisz do wzoru na pole:\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(35+15)\cdot h}\)
Rys. pomocniczy
\(\displaystyle{ h^2=26^2-x^2\\
h^2=26^2-(20-x)^2}\)
Zatem
\(\displaystyle{ 26^2-x^2=26^2-(20-x)^2\\
x=10}\)
Więc wysokość jest równa
\(\displaystyle{ h=\sqrt{26^2-10^2}}\) Obliczasz i podstawisz do wzoru na pole:\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(35+15)\cdot h}\)
Rys. pomocniczy
Ostatnio zmieniony 29 lis 2007, o 20:30 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
trapez równoramienny
\(\displaystyle{ h^2+10^2=26^2\newline
h^2=26^2-10^2\newline
h^2=676-100\newline
h^2=576\newline
h=24\newline
P=\frac{1}{2}(a+b)\cdot h=\frac{1}{2}(35+15)\cdot 24=600}\)
h^2=26^2-10^2\newline
h^2=676-100\newline
h^2=576\newline
h=24\newline
P=\frac{1}{2}(a+b)\cdot h=\frac{1}{2}(35+15)\cdot 24=600}\)