prostokąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
SEBA65310
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 13 lis 2007, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ASAS
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

prostokąt

Post autor: SEBA65310 »

Oblicz pole prostokąta , którego jeden bok jest trzy razy dłuższy od drugiego, a obwód wynosi 72dm Pomożecie??!!! Z góry dzięki!!!
Awatar użytkownika
doliva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 33 razy

prostokąt

Post autor: doliva »

x- jeden bok
3x - drugi bok

\(\displaystyle{ 8x=72}\)
\(\displaystyle{ x=9}\)

Zatem \(\displaystyle{ P=9 27}\)
ODPOWIEDZ