Obwód równoległoboku ma 20cm, a jedna wysokość stanowi 3/5 drugiej. Oblicz długości boków tego równoległoboku.
Głowie się nad tym zadaniem, rysuje, ale nic mi nie przychodzi do głowy. Ma ktoś może jakiś pomysł?
obwód równoległoboku
- doliva
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 33 razy
obwód równoległoboku
Skoro \(\displaystyle{ h _{a}= \frac{3}{5} h _{b}}\) to
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+2b=20 \\ a \frac{3}{5}h _{b}=b h _{b} \end{cases}}\)
drugie równanie podziel przez \(\displaystyle{ h _{b}}\) i masz układ równań z dwoma niewiadomymi[/latex]
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+2b=20 \\ a \frac{3}{5}h _{b}=b h _{b} \end{cases}}\)
drugie równanie podziel przez \(\displaystyle{ h _{b}}\) i masz układ równań z dwoma niewiadomymi[/latex]
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
obwód równoległoboku
\(\displaystyle{ \frac{h_{2}}{x}=\frac\frac{3}{5}h_{2}}{20-x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}=\frac{\frac{3}{5}}{20-x}}\)
\(\displaystyle{ x=12,5}\)
drugi bok ma zaś wymiar 7,5
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}=\frac{\frac{3}{5}}{20-x}}\)
\(\displaystyle{ x=12,5}\)
drugi bok ma zaś wymiar 7,5