Zad6.
A)Oblicz obwód równoległoboku , którego jeden bok ma długość 3 cm , a drugi bok jest o 2,5 cm
dłuższy .
B) Z dwóch jednakowych rombów o obwodzie 22 cm ułożono równoległobok . Jaki obwód ma ten równoległobok ? .
Z góry dzięki.
Obwód równoległoboku o bokach; równoległobok z dwóch rombów.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: się biorą dzieci ??
Obwód równoległoboku o bokach; równoległobok z dwóch rombów.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2007, o 21:25 przez Dawid__12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 7 lis 2007, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kolbuszowa
Obwód równoległoboku o bokach; równoległobok z dwóch rombów.
Ad.A)
O=2(a+b) gdzie:
a=3, b=a+2,5=5,5
2(3+5,5)=17
Ad.B)
?????????44
O=2(a+b) gdzie:
a=3, b=a+2,5=5,5
2(3+5,5)=17
Ad.B)
?????????44
Obwód równoległoboku o bokach; równoległobok z dwóch rombów.
odp 1
\(\displaystyle{ ob=x+x+2,5+x+x+2,5}\)
\(\displaystyle{ ob=4x+5}\)
\(\displaystyle{ x=3cm\(\displaystyle{
\(\displaystyle{ ob=4 3+5}\)
\(\displaystyle{ ob=17cm}\)
odp 2
dłogość boku rąbu to \(\displaystyle{ \frac{obwód}{4}}\)
a więc
\(\displaystyle{ bok= \frac{22}{4}}\)
\(\displaystyle{ b=5,5}\)
a obwód równoległoboku składał sie z 6 takich boków, bo np 2 na dole dwa u góry i po jednym z każdego boku czyli:
\(\displaystyle{ ob=5,5 6}\)
\(\displaystyle{ ob=33cm}\)}\)}\)
\(\displaystyle{ ob=x+x+2,5+x+x+2,5}\)
\(\displaystyle{ ob=4x+5}\)
\(\displaystyle{ x=3cm\(\displaystyle{
\(\displaystyle{ ob=4 3+5}\)
\(\displaystyle{ ob=17cm}\)
odp 2
dłogość boku rąbu to \(\displaystyle{ \frac{obwód}{4}}\)
a więc
\(\displaystyle{ bok= \frac{22}{4}}\)
\(\displaystyle{ b=5,5}\)
a obwód równoległoboku składał sie z 6 takich boków, bo np 2 na dole dwa u góry i po jednym z każdego boku czyli:
\(\displaystyle{ ob=5,5 6}\)
\(\displaystyle{ ob=33cm}\)}\)}\)