Dany jest trapez o podstawach 5 i 9 i ramionach 3 i 6. Oblicz pole tego trapezu.
[ Dodano: 28 Listopada 2007, 18:33 ]
siedze nad tym zadaniem juz prawie 2 godziny, i nie moge go rozwiązac. nie wiem jak wyznaczyc wysokosc. probowalam sposobem tworząc odcinek a i b po zrzuceniu z wierzcholkow krotszej podstawy, i wtedy pitagorasem uklad rownac, ale mi nie wychodzi. moze ktos moglby mnie chociaz naprowadzic?
zadanie z trapezem
- doliva
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 33 razy
zadanie z trapezem
Układ trzech równań:
\(\displaystyle{ x+y+5=9}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +h ^{2} =3 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ y ^{2} +h ^{2} =6 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x+y+5=9}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +h ^{2} =3 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ y ^{2} +h ^{2} =6 ^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 27 lis 2007, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
zadanie z trapezem
doliva - jestes w stanie wytlumaczyc dlaczego tak jest? ;p jakos nie moge na nic wpasc.