Problem z zadaniem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
iksarp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 wrz 2007, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 12 razy

Problem z zadaniem

Post autor: iksarp »

Dany jest trojkat \(\displaystyle{ ABC}\), w ktorym \(\displaystyle{ |BC|=8, |CA|=4}\), a miara kąta przy \(\displaystyle{ ACB}\) jest rowna \(\displaystyle{ 120^{o}}\). Punkt \(\displaystyle{ D}\) jest punktem wspolnym dwusiecznej kąta \(\displaystyle{ ACB}\) i boku \(\displaystyle{ AB}\). Oblicz dlugosc odcinka \(\displaystyle{ CD}\).

Zrobilem tylko tyle z tego zadania:



nie wiem dalej co mam zrobic, moze mam jakis blad rachunkowy, ale nie moge go wykryc..
aisak7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 22 lis 2007, o 20:16
Płeć: Kobieta
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 3 razy

Problem z zadaniem

Post autor: aisak7 »

Mając takie oznaczenia jak na twoim rys.
dwusieczna dzieli kąt 120 na połowę, więc po 60
możemy obliczyć pole trójkąta ABC z wzoru P=1/2*(4*8* sin120)
pola trójkątów ACD i BCD z wzorów
P=1/2*(4*CD*sin60)
P=1/2*(8*CD*sin60) sumujemy te dwa pola i porównujemy z polem ABC
i mamy równanie z jedną niewiadomą którą jest dł. odcineka CD.
iksarp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 wrz 2007, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 12 razy

Problem z zadaniem

Post autor: iksarp »

dzieki bardzo!
ODPOWIEDZ