Nie wiem czy to dobry dział ale ciężko znaleźć miejsce na to
Mam problem z zadaniami. Prosiłabym o pomoc. Chodzi mi o wzory.
A oto treść zadań.
1.Jak obliczyć pole i obwód trójkąta znając długości dwóch boków trójkąta i zawartego pomiędzy nim kąta ( w stopniach) .
2.Jak obliczyć pole powierzchni i obwód wielokąta foremnego o zadanej liczbie boków k, wpisanego w okrąg o zadanym promieni r.
3.Jak obliczyć pole pole powierzchni i objętość torusu wiedząc, że jego promien R jest k razy większy od promienia przekroju tego torusa.
Pole i obwód trójkąta, wielokąta
Pole i obwód trójkąta, wielokąta
Ostatnio zmieniony 28 lis 2007, o 12:14 przez Iza86, łącznie zmieniany 1 raz.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Pole i obwód trójkąta, wielokąta
Dane :
a,b - długości dwóch boków trójkąta
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt zawarty pomiędzy bokami a i b
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}a\cdot b\cdot sin\alpha}\)
a,b - długości dwóch boków trójkąta
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt zawarty pomiędzy bokami a i b
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}a\cdot b\cdot sin\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 27 lis 2007, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Pole i obwód trójkąta, wielokąta
2. k - ilosc bokow, r - promien
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}kr^{2}\c sin \frac{ 2\pi }{ k }}\)
a o tym torusie to polecam poszukac w wikipedii pod haslem 'torus' oczywiscie
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}kr^{2}\c sin \frac{ 2\pi }{ k }}\)
a o tym torusie to polecam poszukac w wikipedii pod haslem 'torus' oczywiscie