Dwunastokąt foremny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
erciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 lis 2007, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Dwunastokąt foremny

Post autor: erciak »

Witam, mam problem z zadaniem, jego treść:
Jaki procent pola powierzchni koła stanowi dwunastokąt foremny wpisany w to koło?

Wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{300}{\pi}}\) (ze wzoru ogólnego na pole powierzchni wielokąta foremnego a później na proporcje), ale nie jestem pewien czy mam dobrze.
Pomoże ktoś?

Pozdrawiam.

edycja:
dodam jeszcze, że wzór brałem z wiki, wiec nie mam pewności co do jego poprawności
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Dwunastokąt foremny

Post autor: wb »

Tak, wynik jest poprawny w %, tzn.
\(\displaystyle{ \frac{300}{\pi}\%}\)
erciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 lis 2007, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Dwunastokąt foremny

Post autor: erciak »

o, dzieki, fajnie
ODPOWIEDZ