równoległobok

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
aniwre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 9 wrz 2006, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wambierzyce
Podziękował: 11 razy

równoległobok

Post autor: aniwre »

W równoległoboku przekatne maja długosci równe 4 cm i 6 cm, a kat miedzy nimi ma miare
równa 150 stopni. Oblicz długosci boków tego równoległoboku.
milaR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 25 mar 2007, o 00:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 19 razy

równoległobok

Post autor: milaR »

Wiadomo, ze przekątne w równoległoboku dzielą się na polowy.
Wystarczy teraz zastosować dwa razy twierdzenie cosinusów.
a^2=4+9-2*2*2 *cos150
b^2=4+9-2*2*2*cos30[/latex]

[ Dodano: 2 Grudnia 2007, 19:06 ]
Wiadomo, ze przekątne w równoległoboku dzielą się na polowy.
Wystarczy teraz zastosować dwa razy twierdzenie cosinusów.
\(\displaystyle{ a^2=4+9-2 2 2 cos150}\)
\(\displaystyle{ b^2=4+9-2 2 2 cos30}\)
ODPOWIEDZ