pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
monisq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 lis 2007, o 23:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy

pole trapezu

Post autor: monisq »

Punkty A=(1,1), B=(5,5), C=(3,5) są wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD niebędącego równoległobokiem, w krtórym AB||CD
b) Oblicz pole tego trapezu
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

pole trapezu

Post autor: *Kasia »

Trapez jest równoramienny, czyli ma oś symetrii (jest ona symetralną BC). Dzieli ona trapez na dwie przystające części (a więc o równych polach). Możesz np. policzyć pole części ograniczonej przez oś symetrii i pomnożyć razy dwa.
ODPOWIEDZ