dane boki, olicz przekatne trapezu
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
dane boki, olicz przekatne trapezu
z twiedzenia Pitagora :
\(\displaystyle{ x^2+h^2=17^2 \newline
(28-x)^2+h^2=25^2 \newline
\newline
h^2=17^2-x^2 \newline
h^2=25^2-(28-x)^2 \newline
17^2-x^2=25^2-(28-x)^2 \newline
x=8 \newline
h^2=17^2-8^2 \newline
h=15
\newline
\newline
\newline
h^2+36^2=a^2 \newline
15^2+36^2=a^2 \newline
a=39
\newline
\newline
b^2=24^2+h^2 \newline
b^2=24^2+15^2 \newline
b=3\sqrt{89}}\)
\(\displaystyle{ x^2+h^2=17^2 \newline
(28-x)^2+h^2=25^2 \newline
\newline
h^2=17^2-x^2 \newline
h^2=25^2-(28-x)^2 \newline
17^2-x^2=25^2-(28-x)^2 \newline
x=8 \newline
h^2=17^2-8^2 \newline
h=15
\newline
\newline
\newline
h^2+36^2=a^2 \newline
15^2+36^2=a^2 \newline
a=39
\newline
\newline
b^2=24^2+h^2 \newline
b^2=24^2+15^2 \newline
b=3\sqrt{89}}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
dane boki, olicz przekatne trapezu
górna podstawa ma 16, zatem jak widzisz jak zrzutujesz go na dół to on ma również 16, odcinek po prawej ma x
a cała dolna podstawa ma mieć 44
zatem na te lewy odcinek pozostaje 44-16-x=28-x
a cała dolna podstawa ma mieć 44
zatem na te lewy odcinek pozostaje 44-16-x=28-x