Geometria - 2 zadania - kiełbasa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
legrajek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 14 lip 2007, o 10:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Geometria - 2 zadania - kiełbasa

Post autor: legrajek »

Witam,
Mam do rozwiązania dwa zadania 285 i 287 z kiełbasy (stara wersja).
Nie wiem od czego zacząć, prosze o światłe wskazówki.

285

Przez punkt położony wewnątrz trójkąta o polu S poprowadzono proste równoległe do boków trójkąta. Proste te dzielą trójkąt na 6 części, z których 3 są trójkątami o polach \(\displaystyle{ S_{1} , S_{2} , S_{3}}\). Wykaż że \(\displaystyle{ \sqrt{S}=\sqrt{S_{1}} + \sqrt{S_{2}} + \sqrt{S_{3}}}\)

287
W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\)o kącie prostym w wierzchołku \(\displaystyle{ C}\) obrano taki punkt \(\displaystyle{ P}\), że pola trójkątów \(\displaystyle{ PAB, PBC}\) i \(\displaystyle{ PAC}\) są równe. Oblicz długość odcinka PC wiedząc, że \(\displaystyle{ \left|PA\right| ^{2} + ft|PB\right| ^{2} = m}\)

Proszę o jakąkolwiek pomoc przy tych zadaniach. Z góry dzięki wielkie.
Szczech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 30 lis 2006, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znienacka
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 21 razy

Geometria - 2 zadania - kiełbasa

Post autor: Szczech »

285
hint:
Skorzystaj z przystawania określonych trójkątów (proporcjonalności boków)
ODPOWIEDZ