czworokat ABCD

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
cyryl5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 13 razy

czworokat ABCD

Post autor: cyryl5 »

dany jest czworojkat ABCD wpisano w kolo niech lABl=a lBCl=b lCDl=c lDAl=d lACl=e lbdl=f wynika z tego ze ;
pole czworokata ABCD jest nie wieksze niz frac{ab+cd}{2}
pole czworakata ABCD jest wieksze niz frac{ef}{2}
ac+bd
ODPOWIEDZ