pole trójkąta równobocznego
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 5 lis 2007, o 16:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kutno
- Podziękował: 5 razy
pole trójkąta równobocznego
jakie pole ma trójkat równobocny o wysokości 6 pierwiastkow z 3?? ?? nie ma podanego boku i nie umiem tego zrobic ;( pomozcie
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
pole trójkąta równobocznego
wskazówka
w trójkącie równobocznym:
\(\displaystyle{ h=\frac{a~\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{\Delta}=\frac{a^2~\sqrt{3}}{4}}\)
w trójkącie równobocznym:
\(\displaystyle{ h=\frac{a~\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{\Delta}=\frac{a^2~\sqrt{3}}{4}}\)