okrag i trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 13 razy
okrag i trapez
na okregu opisano trapez prostokatny podsatwy trapezu maja dlugos a i 3a obliczyc pole trapezu
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
okrag i trapez
c dłuższe ramię trapezu
h wysokość
\(\displaystyle{ h+c=4a}\)
\(\displaystyle{ h^{2}+4a^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{4-a^{2}}{4}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{a(4-a^{2})}{2}}\)
h wysokość
\(\displaystyle{ h+c=4a}\)
\(\displaystyle{ h^{2}+4a^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{4-a^{2}}{4}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{a(4-a^{2})}{2}}\)