Ramiona kąta ABD są styczne do okręgu o środku S w punktach A i B. Oblicz obdów czworokąta o wierzcholkach D, A, S, B jeżeli wiadomo, że :
a) |DS| = 10cm i |DA| = 5 cm
b) promien okregu ma dlugosc r i jest trzy razy krotszy od odcinka DS
c) kąt ADB jest kątek prostym oraz |DS| = 6 cm
d) promien okregu ma dlugosc 4 oraz | ADB| = 60 stopni
Potraficie to zrobić ? Prosze o pomoc
Zadanie tekstowe o czworokącie stycznym do okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 5 lis 2007, o 16:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kutno
- Podziękował: 5 razy