Miary kątów można wyrażać w innych jednostkach niż topnie np. w radianach. Miara kąta środkowego jest równa 1 radianowi, gdy łuk na którym ten kąt jest oparty ma długośc taką samą jak promień okęgi.
a) 1 radian ile to stopni?
b) 90 stopni ile to radianów?
_______________
Polecam przeczytanie naszego regulaminu i wątku o nazywaniu tematów oraz na przyszłość pisowni!
~maniek
Zamiana stopni na radiany.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 5 lis 2007, o 16:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kutno
- Podziękował: 5 razy
Zamiana stopni na radiany.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2007, o 17:04 przez blondii1910, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 636
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 350 razy
Zamiana stopni na radiany.
a)
Jeden radian to \(\displaystyle{ \frac{360}{2\pi}=\frac{180}\pi\approx57,295779513082320876798154814105}\) stopni.
b)
90 stopni to
\(\displaystyle{ 90:\frac{180}\pi=\frac{\pi}2}\) radianów
Jeden radian to \(\displaystyle{ \frac{360}{2\pi}=\frac{180}\pi\approx57,295779513082320876798154814105}\) stopni.
b)
90 stopni to
\(\displaystyle{ 90:\frac{180}\pi=\frac{\pi}2}\) radianów
Ostatnio zmieniony 18 lis 2007, o 17:06 przez andkom, łącznie zmieniany 3 razy.
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Zamiana stopni na radiany.
\(\displaystyle{ x^\circ=x \ \text{rad} \cdot\frac{180^\circ}{n} \\ \\ x \ \text{rad} =x^\circ \cdot \frac{n}{180^\circ}}\)
Ostatnio zmieniony 16 sie 2011, o 18:58 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 5 lis 2007, o 16:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kutno
- Podziękował: 5 razy