Kwadrat i koła styczne
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Kwadrat i koła styczne
r - promien szukanego koła,
\(\displaystyle{ r\sqrt2+r+ \frac{1}{2}a= \frac{1}{2}a\sqrt2 \\ r(\sqrt2+1)= \frac{1}{2}a(\sqrt2-1) \\ r= \frac{1}{2}a \frac{\sqrt2-1}{\sqrt2+1} \\ r= \frac{1}{2}a(3-2\sqrt2)}\)
a pole już łatwo...
\(\displaystyle{ r\sqrt2+r+ \frac{1}{2}a= \frac{1}{2}a\sqrt2 \\ r(\sqrt2+1)= \frac{1}{2}a(\sqrt2-1) \\ r= \frac{1}{2}a \frac{\sqrt2-1}{\sqrt2+1} \\ r= \frac{1}{2}a(3-2\sqrt2)}\)
a pole już łatwo...