Dwunastokąt
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 6 paź 2007, o 15:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
- Podziękował: 8 razy
Dwunastokąt
Wyznaczyć długości boków i pole dwunastokąta foremnego wpisanego ww okrąg o promieniu r.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Dwunastokąt
z wzorów z tablic matematycznych:
dla boku \(\displaystyle{ a}\)
pole jest równe:
\(\displaystyle{ P=3a^2(2+\sqrt{3})}\)
promień okręgu opisanego na wielokącie jest równy
\(\displaystyle{ R=\frac{a\sqrt{2}(\sqrt{3}+1)}{2}}\)
wystarczy wyznaczyć \(\displaystyle{ a}\) z wzoru na promień i podstawić później do wzoru na pole
dla boku \(\displaystyle{ a}\)
pole jest równe:
\(\displaystyle{ P=3a^2(2+\sqrt{3})}\)
promień okręgu opisanego na wielokącie jest równy
\(\displaystyle{ R=\frac{a\sqrt{2}(\sqrt{3}+1)}{2}}\)
wystarczy wyznaczyć \(\displaystyle{ a}\) z wzoru na promień i podstawić później do wzoru na pole